
Interview: Bart Loose

In 2012 kreeg Bart Loose (1970) als werknemer de mogelijkheid om zich in te kopen als partner bij NTP, een regionaal aannemersbedrijf dat actief is op het gebied van wegen, bodem, water, energie en advies. Met een van de partners gaf hij leiding aan een vestiging in Zevenaar en de asfaltcentrale in Huissen en samen met de overige partners heeft hij gewerkt aan de ontwikkeling van de NTP groep. met haar verscheidene disciplines. In 2022 besloot hij afscheid te nemen van het bedrijf en zijn eigen pad te volgen.
Op welk moment besefte je dat het tijd was om je aandelen te verkopen?
“Nadat ik tien jaar werkzaam was bij NTP, stond het bedrijf voor nieuwe uitdagingen en een nieuwe fase. Tijdens een aandeelhoudersvergadering besefte ik mij dat mijn eigen ambities niet langer meer overeenkwamen met de toekomstplannen van de organisatie. Op dat moment had ik twee keuzes: doorgaan of stoppen. Ik volgde mijn hart en heb besloten afscheid te nemen.
Het bedrijf had reeds een in- en uitstapregeling voor partners opgesteld, wat betekende dat de procedures en de methode voor waardebepaling al waren vastgelegd. Het was een zakelijke transactie en het tempo en de snelheid van de verkoop lag hoog, want binnen een een maand was de verkoop rond. De periode die volgde was emotioneel, omdat ik mentaal nog niet was voorbereid op deze stap.
De verwachtingen met betrekking tot mijn rol en verantwoordelijkheden gedurende de overgangsperiode waren vooraf niet duidelijk besproken. Het voelde voor de organisatie dan ook vreemd en onwennig dat ik bleef handelen als niet-eigenaar, terwijl dat voor mij in het begin weinig verschil maakte. Gaandeweg werd dat steeds lastiger. Je maakt geen deel meer uit van het team en er is geen toekomst meer voor jou in de organisatie. Ik liep collega’s op een gegeven moment letterlijk en figuurlijk in de weg. Deze fase vond ik emotioneel zwaar en heb ik achteraf gezien onderschat. Ik was opgelucht toen het moment daar was om het stokje over te dragen.”
Hoe heb jij de periode na de verkoop ervaren?
“Na de overdracht viel ik in het beruchte zwarte gat, omdat ik niet voorbereid was op de leegte. Als eerste heb ik een vakantie geboekt en vervolgens heb ik drie maanden niets gedaan. Mijn tip is om in deze begintijd vooral met ondernemers te gaan praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Je moet eerst jezelf de tijd en de rust geven om afscheid te kunnen nemen, voordat je stappen kunt zetten.
Op een dag ben ik een schuurtje in de tuin gaan bouwen. Ik heb een bouwtekening gemaakt, materialen gehaald en ik ben fysiek aan de slag gegaan. Dit proces van creatie gaf mij weer een doel en voldoening.
Ik ben in die tijd ook de opleiding ‘Corporate Antropology’ gaan volgen. Ik ondernam altijd intuïtief en ik wilde nu graag alles goed kunnen onderbouwen met woord en beeld. In de bouw draait het vaak om de harde kant; aanbestedingen, omzet en rendement, terwijl mijn kracht juist ligt in de samenwerking met partijen en mijn innovatieve ideeën. Je kunt zeggen dat ik de zachte kant van mezelf wilde door ontwikkelen om vanuit deze menselijke benadering juist doelgerichter resultaten te behalen, zaken organiseren en structureren.”
Heb jij hulp gezocht in de periode na de verkoop?
“Ik heb een coach ingeschakeld, omdat ik behoefte had aan iemand die me een spiegel kon voorhouden en kritische vragen kon stellen. Mijn doel was om oude patronen te doorbreken en in mijn kracht te komen, zodat ik open kon staan voor nieuwe toekomstplannen. Loslaten is doodeng, omdat je geen houvast, structuur en zekerheid meer hebt. Je weet niet naar welk punt je toe werkt en wat überhaupt je bestemming is. Maar wanneer je eenmaal door deze tussenfase heen bent, kun je weer gaan bouwen en creëren.
Tot slot heb ik de verhalen van ondernemers met vergelijkbare uitdagingen uit het boek Verkoopgeluk gelezen. De opdrachten in het boek gaven me praktische handvatten om aan mezelf te werken. Soms denk je dat je alles alleen moet doen, maar er is genoeg hulp beschikbaar als je die zoekt.”
Wat is je belangrijkste leermoment geweest in het verkoopproces?
“Vanuit mijn studie heb ik geleerd hoe cruciaal een goed afscheidsritueel is. Het is vergelijkbaar met het voorbereiden van een huwelijksceremonie, waarbij je zorgt voor een goede planning, communicatie, locatie, enzovoort. Het organiseren en afstemmen van jouw afscheid op deze manier zorgt voor een soepele overgang met bijvoorbeeld samenwerkingspartners, klanten en collega’s. Bovendien biedt een goed georganiseerd afscheid ruimte voor jouw emoties. Je sluit daarmee een periode goed af.”
Wat betekent voor jou de term Verkoopgeluk?
“Nadat ik was uitgestapt uit het bedrijf besloot ik mezelf een mooie sportwagen cadeau te doen, iets wat ik nooit eerder had gedaan. Voor mij was elke uitgave altijd een investering met een specifiek doel. Echter, nadat ik deze auto had gekocht, besefte ik dat deze niet geschikt is voor dagelijks gebruik en zelfs niet voor vakanties. En het bleek voor mij een leermoment, het plezier verdween al snel en bevestigde mij dat het geluk voor mij niet in materiële zaken zit.
Ik ben stap voor stap mijn nieuwe doelen in het leven gaan definiëren. Zo adviseer ik nu bedrijven rondom bijvoorbeeld bedrijfsoverdrachten en verandertrajecten. Mijn werk/privé-balans is beter en ik kan inmiddels zonder “schuldgevoel” een middag met vrienden gaan golfen. Nieuwe inspirerende mensen en opdrachten komen op mijn pad.
Momenteel word ik ook vaak gevraagd als outdoor instructeur om groepen te begeleiden, waar ik veel energie uit haal. Iets totaal anders, maar de combinatie is goud waard.
Mijn bedrijf heet Looseforward, een term uit de rugbysport. De Looseforwards zijn de drie spelers die complementair aan elkaar zijn en belangrijk zijn in de creatie van de aanval, de verdediging en opzet van het spel om daarmee het team te dienen in de strijd om een beter resultaat . En dit geldt ook voor een bedrijfsoverdracht, verbetertraject of nieuwe initiatieven, stel het juiste team samen om de beste resultaten te behalen.”